BG (Bulgaria)

Ще се промени ли отношението на повечето авиокомпании към пътниците им след случая в Испания

RyanairСтаналият печално известен случай на летище в Испания, на което жена бе принудена да плати €300 за принтиране на бординг пасове след закупени вече самолетни билети, предизвика вълна от недоволство по света. Публикуваното оплакване на англичанката на фейсбук страницата на Ryanair, накара 350 000 човека да въстанат срещу авиационния гигант и да го обвинят в алчност. Макар фирмата все още да няма точен коментар по въпроса, мнозина вече прогнозират промяна в отношенията клиенти-авиокомпании.

С нарастването на популярността на различни интернет страници и социални мрежи общуването и обменът на мнения между хора, понякога разделени от стотици хиляди км, никога не е бил по-лесен и достъпен. Затова и много големи компании са изправени пред реалност и проблеми, които досега не са имали.

350 000 човека не е малко число, затова е и от толкова голямо значение как точно ще реагира Ryanair. Ако са изправени пред възможността да изгубят толкова голям брой потенциални клиенти, то със сигурност ще им се наложи да омекнат, какъвто и да е бил досегашният им имидж.

Големите компании и корпорации досега се възползваха от популярността на онлайн методите за комуникация, за да привличат пътници и да печелят повече. Сега,обаче, ще им се наложи да разберат, че това може да носи и негативи. Имиджът, който е най-важното нещо за всеки уважаващ себе си авиопревозвач, трябва да бъде пазен чист, което ще е трудна задача, ако правата на пътуващите биват потъпкани.

А както дори и незавършилите студенти по ПР и маркетинг знаят – клиентът винаги е прав. В случая таксите на Ryanair са били предварително обявени, но тук изниква и въпросът за тяхната уместност. Докъде всъщност се простират правата на авиокомпаниите и не ги ли надвишават доста често напоследък.

Вечните оправдания с разходите за гориво и заплатите на персонала започват да се изтъркват, особено когато се очаква втора вълна на икономическата криза. Във времена като тези основният стремеж на големите фирми трябва да бъде запазване на съществуващите клиенти. А тя вече е широко информирана и с много възможности за избор пред себе си.