BG (Bulgaria)

ЕК призовава авиокомпаниите да плащат повече компенсации на клиентите си

RyanairНа специално свикана дискусия, Европейската комисия призова различните авиокомпании, опериращи на територията на ЕС, да са по-внимателни в отношението си към клиентите. Голямо внимание бе обърнато на компенсациите, които се изплащат на пътниците, в случай на отменен или неосъществен полет. Предвиждат се и законодателни промени, които да гарантират на пасажерите по-големи и сигурни права.

Последната стачка в обществения сектор в Испания и предстоящата такава покрай Великден на летище Станстед в Лондон, поставиха на преден план много въпроси относно правата на пътниците. Определението извънредни обстоятелства, с което самолетните компании често се измъкват от отговорност, когато се налага да връщат пари за самолетни билети, трябва да бъде по-конкретно дефинирано.

За извънредно обстоятелство, например, може да се счита по-силен вятър или натрупвания от сняг. Според Европейската комисия това не освобождава превозвачите от отговорността, която са поели пред клиентите си.

От Комисията, също така, съветват авиолиниите да подобрят информационните си канали, така че винаги да са в състояние да информират пътниците за състоянието на даден полет, както и да го посъветват за алтернативни методи на транспорт и други подобни въпроси. Важно е и клиентът да знае какво точно се случва с личната информация, която е предоставил на компанията, както и кой точно има достъп до нея. Това трябва да се случи, с цел избягване на злоупотреби с лични данни.

Пасажерите също така трява да имат право да се откажат от закупения самолетен билет в рамките на 2 часа след продажбата, както и да сменят датата или часа на полета.

Допълнителните такси, които много авиокомпании, включително Ryanair, която в момента е разследвана точно по такива причини, трябва да бъдат точно установени. Рекламираната цена на самолетни билети не трябва да се увеличава заради суми за екстра багаж, резервация онлайн или избор на място в летателното средство.

Освен това, специално внимание трябва да бъде обърнато на седалките, които се дават на малки деца и хора с увреждания. Местата за малчугани трябва да са допълнително обезопасени, а на инвалидите да се позволява да внасят устройствата си за мобилност на борда, както и да пътуват с тях.