BG (Bulgaria)

Британците по-предпазливи в планирането на екскурзии

екскурзииЯнуари се води най-добрият месец за купуване на самолетни билети и правене на предварителни хотелски резервации, поради наличието на добри оферти, които повечето фирми предлагат. Статистика сочи, обаче, че за жителите на Обединеното кралство подобни статистики не са от толкова голямо значение, тъй като едва 1/5 от тях имат достатъчно доверие в икономиката.

Финансовата криза влияе отрицателно не само на родното българско население, но и на жителите на по-стари страни членки на ЕС. Данните от проучването гласят, че повечето от британците не се чувстват сигурни в сегашната икономическа ситуация. Те не смеят да се възолзват от изгодните към момента оферти на туристическите компании, защото се страхуват, че до 2-3 месеца могат да изгубят работата си.

Спестяването на средства е накарало и един от всеки десет туриста да предпочете по-евтините пакетни екскурзии. И докато само 6% от жителите на Острова изцяло са се отказали от пътуване извън страната, то 12% от оставащите предпочитат ваканцията им да бъде изкарана в родната страна.

Решението отново е взето с оглед на спестяване на пари от семейния бюджет за черни дни, както и защото самолетните билети са по-евтини за къси дестинации. Над 600,000 британци са прекарали лятната си ваканция през 2011 г. в родните си държави. 13.4 милиона са пътували в чужбина, но техният брой отбелязва значителен спад от 578,000 души, в сравнение с 2010 г.

Страхът от изпадане в дългове представя една по-различна картина от годините преди кризата, когато отношението на хората в по-развитите държави към харченето на пари бе значително по-лековато.

Покачването с 8% на пътническата авиационна такса на Острова също едва ли ще помогне и стимулира британците да пътуват повече. Особено когато нейното повишение се струва неправомерно в очите на повечето от тях. 2012 г. се очертава като наистина динамична и интересна година за бранша там. Със сигурност повечето авиокомпании ще са принудени значително да смъкнат тарифите си, както и да се надпреварват с възможно най-изгодни оферти, ако искат да запазят клиентите си.